SLI – Norrköpings skolors tjänst för strömmande media.

 
På SLI kan du, lärare och elev strömma mer än 15000 titlar. Här hittar du filmer och TV-program i alla kärnämnen och för alla årskurser. Här finner du även spelfilmer på moderna språk, intressanta dokumentärer och Minibio till förskolan. Nytt för 2017 är utbildningsklipp, korta klipp som passar perfekt i undervisningen. Naturligtvis är allt material kvalitetsgranskat, åldersanpassat och reklamfritt.

Ta gärna några minuter och svara på vår nöjdhetsenkät - Prenummerera på vårt nyhetsbrev


Den stora lögnen

Filmen Den stora lögnen granskar det amerikanska politiska systemet; hur dess ledare i årtionden använt sig av och spätt på den vita kulturella rädslan samt gjort den svarta befolkningen till syndabockar. Allt för att vinna politiskt stöd.
Filmen fokuserar främst på Donald Trump som under sin kampanj inför presidentvalet 2016 använde sig av rasism och rashets. Men den visar också på hur Trumps anklagande retorik om afroamerikaner, latinamerikaner och muslimer passar in i ett historiskt mönster som format amerikansk politik i århundraden. Ett mönster av rasism och skuldbeläggande av den ”icke-vita” befolkningen.
Filmen bygger på en bok och intervjuer med Tim Wise, utbildare i antirasism och författare.

Orka plugga

Serie från UR där lärare och elever ger tips på hur du kan plugga bättre. Du får del av strategier för att förstå det du läser, för att komma ihåg glosor och minnas det du behöver inför prov. Du får också veta varför det är viktigt att sova, äta ordentligt och inte stressa.
För att du enklare ska hitta rätt program är serien är uppdelad i olika teman.

Källkritik
Hälsa och välmående
Lässtategier
Minnesstrategier
Mattestrategier
Planering
Tala
Skriva
Prov

Människokroppen

Nyfiken på hur vår kropp fungerar?
I detta tema hittar du 66 av våra mest uppskattade filmer i ämnet.
Till många av filmerna följer en handledning där du ser filmens koppling till läroplanen samt instuderingsfrågor och lektionsförslag.


Boka våra temalådor med Blue-bot och Micro-bit.

Nu kan du äntligen boka lådor med Blue-bot och Micro-bit. 
Bottarna vänder sig i första hand till Förskolan och lågstadiet medan Microbitarna passar lite äldre elever.

Blue-bottarna är uppdelade i 3 stora blå lådor med 6 Bottar plus laddstation, samt 20 mindre lådor med tre Bottar och laddkablar. För att sprida utlåningen får du låna max 1 låda i taget.

Mickro-biten ligger förpackade 10st i varje låda och du får låna max 2 lådor i taget.

Programmmera mera 2.0

Syftet är att barn i 11-årsåldern ska få hjälp att förstå sig på tekniken som ligger bakom det som händer på skärmen. De tre deltagarna, som är i samma ålder som målgruppen, tävlar tillsammans för att komma högt upp på poängstegen. Fokus är att sätta in programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut programmeringsspråk. Programledare: Karin Nygårds.


Programmera mera 2.0 - lektionstips

Du som är pedagog för barn i elvaårsåldern får konkreta tips på hur du kan arbeta med programmering i undervisningen. Säkerhet, internet, sociala medier och dataspel är några av de ämnen som behandlas.

Mitt perspektiv


Vem bryr sig

Två nya serier som tar upp skolans värdegrundsarbete.
Serierna är gjorda i nära samarbete med Jönköpings kommuns elevombudsman vilket borgar för idé och kvalitet.