Våra senaste filmer hittar du här


Välkommer till SLI Plus 

Som lärare eller elev i Norrköpings kommun har du tillgång till SLI som består av flera verktyg. I Play kan du strömma över 15 000 filmer och TV-program. Allt material är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och kunskapsinhämtning i och utanför skolan.

I det nya verktyget Plus har du som lärare möjlighet att samla ditt digitala material. Du kan skapa teman, lektionsplaneringar och pedagogiska planeringar. Men det bästa av allt är att du kan ta del och inspireras av andras material. De pedagogiska planeringarna är skapta med en tydlig förankring i skolverkets krav för en pedagogisk planering. Du kan också̊ koppla dina pedagogiska planeringar till läroplanerna.

Läs mer här - Användarvillkor pedagoger - Information till elever

UR Skola


Spelfilm på SLI! 
 

Den osynliga pojken
Trettonårige Miki har det tufft. Dagligen trakasserad av skolans värstingar, ingen lycka med tjejen han är kär i och till råga på allt måste han nöja sig med en billig pyjamaskostym till halloween-festen. När det känns som allra värst önskar sig Miki att han bara kunde försvinna. Dagen efter festen går det omöjliga i uppfyllelse - han har blivit helt osynlig! Efter att chocken lagt sig inser Miki att osynligheten har många fördelar: man kan både smyga in i tjejernas omklädningsrum och få hämnd på de elaka killarna. Men det finns också en hemlighet bakom Mikis speciella förmåga, en orsak till varför en del barn mystiskt försvinner, ett hot som alltmer verkar rikta in sig mot just Miki.
Tips hur ni använder spelfilm i undervisningen hittar ni här. 


Lika viktigt varje år!


Badsmart : Simma
Om hur viktigt det är att kunna simma. Vi träffar Ahmed som berättar om den dramatiska dagen då han räddade en liten kille från att drunkna. Programledare Gurgin Bakircioglu badar med Malin och Nency i poolen där de lärde sig att simma. Tillsammans med simläraren Erika Krook tränar de bröst- och ryggsim och övar på att flyta.

En serie om vatten- och isvett för barn och unga. Programledaren Gurgin Bakircioglu badar och simmar i bassäng, hav och sjö. Han träffar barn som tränar livräddning, åker båt med sjöräddningen och tar sig upp ur en isvak. Vi möter barn som har varit med om nödsituationer med lyckliga slut, och barn vars största intresse är aktiviteter i och på vattnet.

 

NO för mellanstadiet!

Jack och jordens utveckling
Låt eleverna uppleva jorden efter att dinosaurierna dött ut genom att en val, en fågel och en mammut berättar om livet efter katastrofen. Seriens huvudperson Jack är på museibesök med klassen och får till uppgift att hitta fakta om jordens utveckling. Jack smiter iväg och hamnar på en egen upptäcktsfärd i museets olika skrymslen. Hans upplevelse av de olika tidsåldrarnas fossil kommer att bli lite annorlunda. Serien handlar om biologi, evolution och geologi för åk F-3 och 4-6.

Topplista 

1 - Årets högtider
2 - Våra svenska högtider
3 - Upptäck Sverige - Gotland
4 - 
Abrahams många barn
5 - Majblomman, Valborg och Första Maj
6 - Medeltiden i Sverige
7 - Frihetstiden - några svenska snillen
8 - Pollinering och fotosyntes
9 - Fjärilar - Lär dig mer om djur
10 - Den industriella revolutionen
11 - 
Energibärare-fossila råmaterial
12 - Staden - infrastruktur
13 - 
Franska revolusionen  
14 - 
Våra sinnen (Vi lär oss om)
15 - Livet vid sjön (Vi lär oss om)

Programmering

Idag är förståelse för hur den digitala världen är uppbyggd i allt högre grad en viktig förutsättning för att delta i samhället. I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. 
Programmera mera lektionstips Serien riktar sig till pedagoger för barn i nioårsåldern. Du som pedagog får konkreta tips på hur du kan arbeta med programmering i undervisningen. 

MIK

Medie och informationskunnighet handlar om att använda olika medier på ett ansvarsfullt, effektivt och konstruktivt sätt. Det innebär t.ex. att vara källkritisk, att kunna söka efter information och att kunna publicera information i enlighet med de regler som finns. 
Läs mer på Skolverket
Läs mer på Statens medieråd