Här kan du som pedagog och medlem på vår plattform, se undervisningsfilmer och spelfilmer strömmande.

Även eleverna kan använda denna tjänst, i datorn, läsplattan och i mobilen.

 

                                                                                                                                                                                                                 


                             
                 

   SLI Play
* En app speciellt utvecklad för iPhone som även kan köras på iPad finns att ladda hem gratis på Apple AppStore.
 • * En app speciellt utvecklad för enheter som kör Android finns att ladda hem gratis på Google Play. (Obs! Kräver enheter med Android 2.4 eller senare)

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  * Viktigt meddelande:
  From. 2017-01-01 så slutar MediaCenter att skicka fysiska kopior/DVD:er. Detta enligt en överenskommelse med alla kommuner. Då är det enbart streaming som gäller på filmerna. Det innebär att en del titlar kommer att försvinna, och att några nya kommer att dyka upp på streaming.
  Om vissa filmtitlar inte går att starta som strömmande, så betyder det att filmen inte finns kvar i utbudet. Det går då inte heller att boka filmen, eftersom vi har slutat med DVD:er.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  * Tekniktips: Om filmen inte går att starta, prova att klicka på ordet Standard nere till vänster om bildrutan/mediespelaren, och välj ett annat alternativ. Där kan du även välja textvarianter på språkfilmerna. Du kan även prova att uppdatera Flash Player på din dator, eller byta webbläsare.


  Tre nya filmer hos MediaCenter som berör viktiga områden, och som egentligen ALLA skulle se och reflektera över. Könsidentitet, skönhetsideal och människohandel.
            

  Här hittar du filmer om Advent och om Julen.
  Hur får du tillbaka självförtroendet om ditt tidigare utseende inte finns längre? Går det att förlåta den som förstört ditt ansikte? Och var hittar du kraften att gå vidare? Laxmi, Ritu och Roopa är tre unga kvinnor som på olika sätt hittar vägar att fortsätta med sina liv, trots att alla fått förstörda ansikten och fysiska men genom syraattacker. Till sin hjälp har de brev, en symaskin, svarta rosor - och varandra. Varje år faller hundratals indiska kvinnor offer för syraattacker, ett brott som lämnar bestående och livslånga ärr. Men många av de drabbade vittnar om att det är de sociala konsekvenserna som är allra värst. I Indien arbetar organisationen Stop Acid Attacks sedan 2013 med att hjälpa kvinnor som utsatts - samtidigt som man försöker förbättra rättsprocesserna för de drabbade och få ett förbud mot syraförsäljning.


   

  Om Skolpojkarna:

  Vi följer lärare och elever i en högstadieskola i Karlskoga. På Skrantaskolan får pojkarna sämre betyg än flickorna. Utmaningarna är många för både lärare och elever och pojkarna kämpar med motivationen. Vi är med under deras sista år i grundskolan och följer deras motgångar, framgångar och framtidsdrömmar. Vad ligger till grund för resultaten och hur ser det ut i klassrummen? Här lyfts frågan om Sveriges framtid och skolans, politikernas och föräldrarnas roll för lärande och utveckling.

   

  Om Skapa stort:

  Ett konstverk blir till! Kulturserie för barn i 9-års åldern. Skapa stort bjuder på olika typer av konst och kultur med stor variation. Syftet är att vidga kultur- och konstbegreppet och inte minst att lyfta fram barnens eget skapande.  Om Programmera mera - lektionstips:
  Serien riktar sig till  pedagoger för barn i  nioårsåldern. Du som  pedagog får konkreta tips på hur du kan arbeta med programmering i undervisningen. Algoritmer, sortering, villkor och logiskt tänkande är några av de ämnen som behandlas.


    

 


 • Introducera bra böcker för lågstadiet med lyssning:

  I det magiska biblioteket får ni boktips och kan välja bland teman som roligt, vänskap och kärlek... 


   

   Se föreläsningar från konferensen här.


  Nya filmer om landskapen i serien Upptäck Sverige.  Förövaren: Om man begår ett litet brott, är det lättare att begå andra, större brott? Vad är följderna för ett brott? Kan det påverka framtiden, ekonomiskt och socialt?
  Pojkarna som lekte med elden: Pojkarna ville vara med i Bergagänget och inträdesprovet var att starta en brand. De satte eld på några sopkärl vid Berga centrum i Kalmar. Elden tog sig och förstörde stora delar av Berga centrum, och när elden slocknat så hade stora värden gått upp i rök...

      


  De barn som växer upp idag tillhör första generationen som tycker det är självklart med läsplattor och smarta telefoner. Men vilka är möjligheterna och farorna? Idag föredrar många barn att sitta ensamma hemma framför en skärm istället för att vara ute med sina kompisar och leka. När är det okej att spela och hur länge i sträck kan man sitta framför en skärm? Vad skiljer killar och tjejer?


  FÖRSKOLA                                                                             
  Pick a colour: Från 6 år.
  På en bänk i en park möts papperslopporna Flea och Bug, som blir bästa vänner. Den klassiska leken med en vikt pappersloppa, där man räknar, säger ett nummer och sedan får en uppmaning, är ett återkommande inslag i programmen. Vi möter också filurerna Penny och Gordon som gör våghalsiga cirkustrick efter pappersloppornas uppmaningar. Programmen är på engelska och ger de yngsta eleverna en dusch i det engelska språket.Kortfilmsklubben - franska:
Kortfilmer på franska tänkta att fungera i språkundervisningen på högstadiet och i gymnasiet. Innehållet varierar, men det handlar först och främst om möten mellan människor; livet, döden, kärlek, konflikter, sex, rätt och fel.
Det blir allt viktigare att ha digital kompetens, det vill säga att kunna använda och förstå digital teknik. I framtiden kommer nästan alla jobb vara digitala och det är viktigt att veta vad kod och programmering är...
Evas Känslokoll STRÖMMANDE

                                                                                                  
 

 • Titta på filmer och lär dig mer om matematik och naturvetenskap. Både för lärare & elever.
  Enkla Trafikregler:
  Vår trafikmiljö är snabb och intensiv. Det är mycket att tänka på för att man ska klar sig bra i trafiken som ung. ENKLA TRAFIKREGLER lär barn att uppträda rätt i trafiken. De får lära sig trafikregler, viktiga trafikskyltar och hur man uppträder i trafiken på ett säkert sätt...  Läs aktivt, öka elevernas läsförståelse:
  Klass S13b reflekterar, diskuterar och analyserar sig till bättre läsförståelse. Läraren Åsa Edenfeldt berättar om hur hon arbetar med läsning i undervisningen och visar hur aktiv läsundervisning går till.  Hösten: Här hittar du filmer om vår årstid hösten.


  En ny serie om Världsreligionerna, och om hur de tillämpas i Sverige.

  Titta in här! Roligt för barn, spel och program.
  Titta & Lyssna.
  FÖRSKOLA                                                                                Amanda längtar:
  ​Lilla Amanda längtar alltid till nästa årstid och hennes drömmar är alltid fulla av fina naturbilder, blommor, bär och svamp. Det finns alltid något att längta till även om det kan vara rätt bra nu också, eller hur Amanda! Naturdokumentära program byggda av naturbilder från svensk natur i norr och söder.  Sex på kartan:
  Animerad film om sexualkunskap som svarar på de vanligaste frågorna som ungdomar har om sex. Fem elever kommer till biblioteket för att få läxhjälp i matte, men lektionen kommer att handla om sexualkunskap istället. Abdu och Melody har inte pratat med varandra sedan de hade sex för första gången, och Kim är kär i sin tjejkompis...


  Allt fler unga människor mår psykiskt dåligt. Skälen och symptomen varierar, men en sak är säker, det gäller att börja prata om det. Vi träffar personer som behövt och fått stöd samt experter... ​
  Anmälningar om mobbning och andra missförhållanden i skolan fortsätter att öka, allt enligt nya siffror från Skolinspektionen. Mobbning angår oss alla. Alla som står bredvid och ser men inget gör har också en del i det som sker. Varför agerar vi som vi gör i en mobbningssituation? Hur kan vi agera för att få stopp på mobbningen? Hur ska vi egentligen vara mot varandra? Det och mycket mer kan ni se i några av filmerna som MediaCenter tipsar om här.​


   
En natt i Havanna - Una Noche
En ny spansk ungdomsfilm som finns med svensk text, textad på spanska och otextad.
Klicka på ordet "standard" för att välja den variant du vill titta på. 

Filmen analyserar både annonser och reklam, och visar på hur dessa kan vara både sexistiska och kvinnofientliga, i såväl bild som text. Filmen hjälper eleverna att bli mer kritisk och ifrågasättande kring reklamen, och visar på hur den styr uppfattningar och föreställningar om identitet...

Elevkonto i tre enkla steg:

Alla elever i Norrbottens län har möjlighet att skaffa sig en egen personlig inloggning hos MediaCenter. Det sker här på plattformen SLI, och det är en enkel process i tre steg:


1. Tryck på "Bli medlem" och fyll i mailadress, kommun, skola och namn. Det är viktigt att du trycker på förslaget som visas. Till sist bockar du för "Elev".

2. Nu har ett mail skickats till dig från svara-inte@sli.se med en aktiveringslänk. Tryck på länken och fyll i lösenord och födelseår.

3. Be din lärare att logga in på SLI för att godkänna dig under fliken "Händelser".

Som elev har du nu tillgång till det åldersbegränsade strömmande materialet. Se filmer strömmande!


Här hittar du filmer med HBTQ-tema:
Är det så farligt att tycka om någon av samma kön?
Varför är folk så rädda för olikheter?
Kärlek oavsett vad är väl något fint?
Har någon annan rätten till en åsikt om vem jag tycker om?
Hur ser vi till att skolan blir en plats där alla, pojkar och flickor, fattiga och rika, välintegrerade och nyanlända, svarta och vita, homo och hetro, med och utan funktionshinder, har precis samma möjligheter att påverka och utveckla sina liv?
Tips på filmer om rasism:
Ett högaktuellt ämne vi aldrig får sluta diskutera i skolan är rasism, och där är film alltid är en bra ingång.

All rätt i världen är en serie på tolv korta program som berör mänskliga rättigheter. Varje program som är fem minuter långt anknyter till artiklarna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, eller till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter är ett ämne som ständigt är aktuellt, och i världen och i vårt eget land sker det dagligen brott mot de mänskliga rättigheterna. Programserien All rätt i världen vill göra tittaren medveten om detta. Serien vill uppmärksamma vilka rättigheter utsatta grupper, såsom t.ex. kvinnor och barn har enligt FN. Samtidigt visar också serien att människor har skyldigheter mot varandra. Genom att se programmen och diskutera dess innehåll kan elever få större kunskap om mänskliga rättigheter, och förhoppningsvis också engagera sig i ämnet. Serien uppmanar till reflexion över sitt eget och andras beteende.
Syftet med filmen är att beskriva vad yttrandefrihet och mänskliga rättigheter innebär för en demokrati, och förklara och motivera varför det är viktigt med yttrandefrihet. Filmen vill även bidra till en diskussion om hur yttrandefriheten påverkar vårt samhälle. I filmen möter vi journalister och författare, jurister och mediafolk, som förklarar och ger exempel på hur de ser på yttrandefrihet och demokrati. Hur är det att leva i ett land där yttrandefriheten är starkt begränsat? Vi möter folk från andra länder som berättar om saker som vi i Sverige ser som självklara. Vi får även träffa ungdomar som på olika sätt arbetar för yttrandefrihetFår jag ljuga på internet? Om MIK för de  yngre eleverna:
Får jag låtsas att jag är någon annan på internet? Är det tillåtet att mobba på nätet?  Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Experten Sofia Mirjamsdotter berättar om allt som är toppen med nätet, men att det också finns sådant som är dåligt. Vi får veta vilka lagar det finns om vad man får och inte får göra på internet.
Människor på flykt:
Här kommer några tips på program för dig som diskuterar flyktingar eller kriget i Syrien i klassrummet.

Ensamkommande flyktingbarn
Jag är Dublin
Världen – Chicagogirl moteld i Syrien

 

Att vara barn för 100 år sedan:

Hur var barns vardag i Sverige för 100 år sedan? Vi lär oss om hur det var att gå i skolan för 100 år sedan, hur det kunde se ut hemma och vad man gjorde på fritiden.
Tyko, Sara och Bruno guidar oss under den här filmen, samtidigt som vi möter Ulla-Britta Larsson som berättar hur livet var för henne när hon var liten.Naken på nätet (Uppdrag Granskning)

Linus och Julia har aldrig träffats men deras liv flätas samman i den här dokumentären, där båda är offer, men ingen vet vem som är gärningsman.
14-åriga Julia har flera mardrömslika veckor med rädsla och skuldkänslor bakom sig. Hon har inte vågat berätta för sina föräldrar vad som hänt. Men nu känner hon att hon måste få hjälp – någon som kallar sig Linus har pressat henne på nakenbilder under en längre tid.

En okänd man har stulit Linus identitet på nätet, för att lura och utpressa unga tjejer. Mannen får dem att skicka nakenbilder – sen hotar han att publicera bilderna om han inte får fler. Linus polisanmäler identitetsstölden, medan de unga tjejerna anmäler utpressningarna – men polisen kan inget göra. Anmälan efter anmälan läggs ned. Sökandet efter den okände gärningsmannen blir en jakt mot klockan, när offren blir fler och fler. En film om riskerna på Internet och vikten av försiktighet!
Filmen gör en spännande och faktafylld resa genom antikens romarrike, som var dominerande i västvärlden under nästan 1000 år. I dramatiserade scener får vi se vardagslivet för över 2000 år sedan.

Genom att erbjuda moderiktiga kvalitetskläder till rimliga priset har H&M förändrat detaljhandeln. I deras klädbutiker runtom i världen säljs kläder och accessoarer till ett värde av cirka hundrafemtio miljarder årligen. Men bakom den vänliga fasaden finns en kontroversiell tvetydig etisk sida av de globala affärernas praktik. Vi kliver in i H&M:s prisvärda glamourvärld. Det är en resa som tar oss från Europa till Asien och sedan till Etiopien, och det visar sig inte alls vara så glamoröst. I filmen kommer olika personer till tals, dels fabriksarbetare i Bangladesh, dels H&M:s talesperson i Sverige.
Unga, sex och Internet – N, , Internet & Sociala medier:


Information om hur du använder funktionerna på SLI.

SLI Elevinloggning.
Så här gör eleverna för att få tillgång till SLI och STRÖMMANDE filmer:
Andra världskriget, sommaren 1943. Nederländerna är ockuperat av Tyskland. Två tolvåriga pojkar som är goda vänner, blir kompis med en ny tjej i klassen. Hon bär på hemligheten att hon är judinna, men hon berättar det bara för den ena pojken.
Pojkarnas vänskap hotas plötsligt av att den enes föräldrar visar sig tillhöra motståndsrörelsen och den andres har nazistsympatier.

Tips från Filmpedagogerna: Filmen passar för många samtal om skolans värdegrund och uppdrag utifrån LGR11. I historia åk 7-9 finns läromål om andra världskriget. I svenskaämnet passar filmen för att bearbeta Språkbruk samt: Berättande texter och sakprosatexter.
Passar till: Värdegrundssamtal, Svenska, Historia, åk 5-6 samt 7-9
 
   Nu finns den tredje delen om Shanghai i vår nya serie om Kina.

Lukas, Syvert och Torgeir är fjorton år och bästa vänner. De ser ut som vilka tonåringar som helst, men till skillnad från andra jämnåriga drar de på sig tajta trikåer och svävar med lätta steg ut på dansgolvet på fritiden. Denna dokumentär följer pojkarna under flera år i svettiga sessioner, i spegelförsedda träningssalar, i kamratskap och konkurrens, i tvivel, misslyckanden samt i grandiosa finalnummer. En dokumentär som liknats vid spelfilmerna Billy Elliot och Black Swan.
Små barn, stora vetenskaper:
Ta vara på barnens nyfikenhet och u
pptäck teknik, fysik, kemi och natur med barnen via programmen som vi samlat på inspirationssajten Små barn, stora vetenskaper.
Tänkvärt angående våra Smartphones och Sociala Medier.
Tips: Att jobba med och diskutera i engelskaundervisningen.

Här hittar du en serie som är en modern variant av
Fem myror är fler än fyra elefanter:
Nu finns nya filmer om unionen Storbritannien, i tre delar.
Dom finns på svenska och med engelskt tal och engelsk text.
Klicka på "standard" för att välja version.


Flippat klassrum är en blogg där svensklärare 7-9, Malin Larsson
flippar som ett stöd för sina elevers lärande och utveckling.


Våra samarbetspartners