Zero Impact - en världsviktig utmaning!

Varje år orsakar vi svenskar hela 8 ton koldioxidutsläpp per person, vilket är 6 ton mer än FN:s klimatpanels rekommendation. Sedan 90-talet har vi visserligen lyckats minska vår miljöpåverkan inom landet, men vi har fördubblat den utomlands. Vem får betala priset för våra utlandsresor, matvanor och shopping? Vad kan den enskilda människan göra för att leva hållbart?

Möt fyra familjer som antagit utmaningen att genomgå en klimatsmart livsstilsförändring. Familjerna har 30 dagar på sig att förändra sina levnadsvanor så att de inte överbelastar miljön. Till hjälp har familjerna forskaren och hållbarhetsexperten Fredrik Hedenus samt programledare Özz Nûjen. Serien Zero Impact finns att strömma från 16 år.        


Zero Impact
Kurs: Flippade filmer

I det flippade klassrummet sker undervisningen omvänt. Det som traditionellt gjorts på lektionstid, till exempel genomgång av ett innehåll tillhandahålls för eleverna att ta del av inför lektionen. Det är en metod som gillas av eleverna och ger mer tid åt lärarlett elevarbete under lektionstiden.

Flippa ditt klassrum är ingen ny metod, men kanske du behöver hjälp att komma igång eller en uppfräschning hur en flipp går till? Då är den här kursen som leds av IKT-pedagogen Peter Milton perfekt för dig! Kursen är helt webbaserad och startar den 20 mars och avslutas den 19 maj. Läs mer om upplägget och hur du anmäler dig. Välkommen!


Kurs: Flippa ditt klassrum
 
PK-mannen sätter våra normer på plats

Musse Hasselvall gestaltar PK-mannen. Han lever i föreställningen att han är en öppen person med få fördomar. Samtidigt tillhör han på många sätt normen. Han är vit, hetero, stockholmare, medelklass, man och har inga funktionsnedsättningar. PK-mannen gör misstag i mötet med personer som på olika sätt är normbrytare och får dem att känna sig utsatta. Han gör det inte av illvilja utan som en konsekvens av att aldrig själv ha tillhört någon utsatt grupp. Syftet med serien är att användas i skolans arbete med värdegrund och att främja alla individers lika värde och lika rättigheter. Finns att strömma i Play från 13 år.

PK-mannen
Kurs: Digitala verktyg

Den 9 maj bjuder vi in personal i förskoleklass och fritidshem till en kurs i digitala verktyg kopplat till det centrala innehållet i den reviderade läroplanen som utkom i 2016. Vi fokuserar på de pedagogiska vinningarna med att använda digitala verktyg, och du kommer få tid till att testa själv! Mer information kan du läsa här.

Kursen hålls av IKT-pedagogen Mia Billmark i våra lokaler på Nygatan 34 i Kalmar. Det är begränsat antal platser. Det kostar 200 kr/person. Mellan kl.  9.00 - 12.00 har vi fokus på fritidshemmet. Mellan kl. 13.00 - 16.00 sätter vi fokus på förskoleklassen. Sista anmälningsdag är den 5 maj. Varmt välkommen!

Anmälan till förmiddagen med fokus på fritidshem
Anmälan till eftermiddagen med fokus på förskoleklass

 
Nästan som Skam
 
Den norska ungdomsserien Skam har tagit oss med storm. I början av året blev Skam den mest sedda serien någonsin på SVT Play med över 22 miljoner tittningar. Skam är en serie om vänskap, kärlek, sex, fest och svek.

Här i Play finns det flera filmer och serier som liknar Skam. Den hyllade dramaserien #hashtag i åtta delar är inspirerad av instagramupploppen i Göteborg 2012. Här följer vi fyra tjejer med olika bakgrund och drömmar som drabbas av näthat på olika sätt.

Att vara tonåring kan kännas som straff nog får vi veta i den norska spelfilmen 
Ligg med mig. Är man därtill förpassad till en liten norsk håla, där det är glest mellan bussturerna, kan kampen för mental och social överlevnad bli desperat.
Vad finns där ute?
 
I alla tider har vi fascinerats av idén att vi inte är ensamma i universum. Vilka nya världar väntar på att bli upptäckta. Och vad kommer de att lära oss om ursprunget och utvecklingen av vår egen jord? På senare år har det skett en revolution inom rymdforskningen. Numera har astronomerna högteknologiska verktyg som gör det möjligt att undersöka platser även utanför vårt solsystem.

I den nyinköpta serien "Universums mysterier" utforskar vi vad det finns där ute. Vi lär oss om svarta hål, sökandet efter vatten, expanderande stjärnor och mycket mer. Från 12 år.