Har du en, eller kanske fyra minuter, över?!
 
Vad bra! Då kan du lära dig att även antikens egyptier speglade sig och att en nysning kan färdas i nio meter!

I den nyinköpta faktaserien "Fyra minuter om" lär du dig allt du behöver veta om speglar, nysningar, laser, djurs kamouflage och många fler ämnen på fyra minuter. Det är tempo, roligt och lärorikt! Från 7 år.

Fyra minuter om

En minnesdag vi aldrig får glömma

Förintelsens minnesdag infaller den 27 januari. Det är samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades år 1945. Dagen är en av de viktigaste minnesdagarna under hela året och är till för alla som bekämpar intolerans och främlingsfientlighet. 

I Play finns det ett stort antal filmer och radioprogram som du kan använda för att prata om förintelsen. Vi kan särskilt tipsa om de nyinköpta filmerna - faktafilmen Efter förintelsen från 13 år som lyfter hur europas judar hade det efter andra världskriget och spelfilmen En labyrint av lögner. En film från 15 år om den unga åklagaren Johann Radmann som söker efter sanningen i efterkrigstidens Tyskland.
Dansant vänskap
 
Berättelsen om hiphopdansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos har tagit hela Sverige med storm och nu hittar du den i Play! Martha och Niki siktar på att vinna Juste Debout i Paris - det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare.

Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år med sin mamma och syster. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Martha och Niki är en dokumentär från 13 år.

 
Varning för falska nyheter!

Falska nyheter i form av artiklar och videos sprids och delas på nätet ofta utan eftertanke. Konsekvensen blir att det är allt svårare att veta vad som är sant. På nyhetssajter som SVT, SR och Dagens Media har vi kunnat läsa att många har kritiserat framförallt Facebook och Google för att falska nyheter har fått stor spridning, så stor att de kan ha påverkat utgången i det amerikanska presidentvalet. Vi behöver bli medvetna medieanvändare!

I Plus hittar du teman på hur du kan jobba med källkritik med dina elever. Det finns för F-6, 7-9 samt för gymnasiet. Källkritik är enkelt, kul och framförallt nödvändigt i dagens samhälle
!

Till Plus
Från tradition till metod

I den nyinköpta filmen i två delar djupdyker vi i medicinens historia. Vi startar i det antika Grekland där Hippokrates tog medicinen ur religion och vidskeplighet, och lade grunden för vetenskapen. Vi fortsätter med att undersöka de olika medicinska framgångar som gjorts fram till tidigt 1900-tal för att sen fortsätta resan genom 1900-talets vetenskapliga metoder.

Vi diskuterar också de största och mest revolutionerande upptäckterna som gjordes under 1900-talet fram till idag och undersöker vår framtids största hot för vår hälsas framgång. Filmerna är från 12 år. 


Till filmerna om medicinens historia
 
 
 
SLI.SE version 4.4.3 Sidan skapad på 0,0773 sekunder på www26