Välkommen till AV-Media Kronobergs mediekatalog SLI!

Här kan du skapa ditt konto, ge dina elever tillgång till strömmande media och använda våra länslicenser. Du kan spara sökresultat och favoriter, administrera elevkonton och få tips om ny film. Manual finns här. Med Klipp- och delningsverktyget kan du göra klipp och frångå åldersklassificeringen. Eduklips utbildningsklipp är en ny typ av film: 2-7 min långa filmer för grundskolan och gymnasiet, kopplade till läroplanen. På sid 3 i bildspelet finns manualer och temablad. UR Samtiden är t ex filmade föreläsningar. Välj sökfiltret UR Samtiden för att få med programmen när du söker. SLI-appen fungerar inte med iOS 11. Använd istället webbsidan i väntan på den nya appen.

Rutiner vid registrering: Här finns enkla instruktionsfilmer om kontoregistrering och administration av konton. Våra rättigheter gäller inom Kronobergs län.

 
Se aktuell information om driftsstörningar här.

Temablad och manualer

Här finns temablad med förslag från Mediekatalogen SLI och manualer. Här finns också Integritetspolicy med användarvillkor och information om GDPR för mediekatalogen SLI: Integritetspolicy

Manualer: Eduklips, Favoritfunktionen
Klipp- och delningsverktyget.

Temablad:
Val i Sverige
Suicid - förhindra självmord
Läsinlärning
Hösten
Allhelgona och Halloween 
Hbtq
Teknik att låna
Länslicenser
Världskrigen
Svenska djur
Särskolan och Kognitiva svårigheter
Vänskap
Flykting
Integration 

Dokumentärtips: Överlevarna 


Hur gör man för att gå vidare när man förlorat allt? Fyra svenska familjer, tillsammans 19 personer, firade jul på paradisstranden i Khao Lak 2004. Klockan 10:45 på annandagen var bara tre vuxna och två barn kvar i livet efter tsunamin. Hur gick det att leva vidare? I den här dokumentären, tio år senare, finns det överraskande svaret på frågan - en berättelse om djup vänskap, kärlek och det goda i livet! Folke Rydéns dokumentärfilm är i första hand en berättelse om läkande, om hopp och om kärleken till livet! 

Till filmen


 
Våra inköpta spelfilmer och dokumentärer, sorterade i nyhetsordning

 

Ny faktafilm: Spåren av Dinosauriernas tid i Sverige - utveckling och evolution 


För ungefär 80 miljoner år sedan vandrade det omkring dinosaurier i Sverige! Det var ungefär lika varmt som vid medelhavet, fuktigt och en frodig grönska. Ett grunt hav med öar bredde ut sig i Skåne, det är här spåren av jätteödlorna och dinosaurierna finns! För 65 miljoner år inträffade något som fick evolutionen att slå in på en ny kurs. Vad är evolution? Hur blev dinosaurier fåglar? Och hur såg det ut i det som nu är Sverige för 80 miljoner år sedan? 
 
Till filmenVåra inköpta filmer, sorterade i nyhetsordning


 


Teknikutlåning: Mikroskop

Motic RED är ett digitalt mikroskop med inbyggd trådlös digital kamera. Du kan koppla upp en dator eller surfplatta och dela bilden med andra. Genom att ladda ned appen MotiConnect (App Store eller Google Play) kan du ta bilder, göra markeringar, mätningar och redigeringar direkt i appen. Kamerahuset går att rotera 360 grader.

Vi kör teknikrunda med vår AV-bil varje tisdag. Beställ senast fredag kl 15 för leverans kommande tisdag. Vi levererar och hämtar i retur med AV-Bilen, lånetiden är 2 veckor.

 

Se all teknik du kan låna gratis
 
Eduklips - korta utbildningsklipp för grundskolan och gymnasiet

Eduklips är korta utbildningsfilmer, 2-7 min långa. Klippen har relevant innehåll för grundskolan och gymnasiet, med koppling till läroplanen. I mediekatalogen finns 274 klipp och nya klipp tillkommer varje terminsstart. Klippen kan du spara som favoriter och dela. Använd gärna klippen för att introducera, inspirera, förklara och repetera! 

Se alla klippen

Gallring av film 31 december 


31 december är det många licensrätter som löper ut, för våra inköpta filmer och program från UR. Alla artiklar som tas bort har ett slutdatum i mediekatalogen SLI, under rubriken Tillgänglig. Ett av kriterierna för att filmer utgår är att de har använts för lite. Passa på att jobba med de här spelfilmerna: Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk, Den andra systern Boleyn, Still Life, Mimi & Grigris, Girlhood, Klippet, Welcome och The Riot Club.