Prideveckan i Kalmar 4-9 september 2017

 

Spelfilm strömmande:

 
The boy in the dress
Från 10 år, 61 minuter
Dennis känner sig annorlunda. Han är en vanlig kille som bor i ett vanligt hus, på en vanlig gata i en vanlig stad. Han spelar fotboll med sina kompisar och bor med sin pappa och bror, men han är frustrerad över den grå värld han lever i. Han vill ha färg, glitter och glamour! Men kan pojkar bära klänning, och vad kommer rektorn, hans pappa och hans vänner i fotbollslaget tycka om de får reda på det? Med hjälp av Lisa, den coolaste tjejen i skolan, utmanar Dennis ödet och skapar sig en helt ny personlighet.
Filmen är baserad på en bok med samma namn av den engelska författaren David Walliams. På svenska heter boken Dennis hemlighet och kom ut 2013.
Även som Läs en film.
 
Pride V8258                                    FILM SOM VISAS PÅ PRIDEVECKAN
Från 14 år, 120 minuter
1984, den brittiska gruvstrejken har dragit ut på tiden. För arbetarna i den Walesiska byn Dulais börjar det ekonomiska läget bli desperat. Men lösningen kommer från oväntat håll. Ett gäng Londonbaserade gay-aktivister bestämmer sig för att hjälpa till och årets charmigaste kulturkrock är ett faktum.
 
Dallas Buyers Club, V8052
Från 15 år, 111 minuter
Den trefaldigt Oscarsbelönade Dallas Buyers Club är baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1985 får diagnosen HIV och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. Han vägrar att acceptera sin dödsdom och börjar smuggla en mer effektiv bromsmedicin som fortfarande inte var godkänd i USA. Med hjälp av Rayon, en transsexuell AIDS-patient som han träffat på sjukhuset, skapar han Dallas buyers club, där HIV-positiva människor betalar en medlemsavgift för att få tillgång till alternativa behandlingsmetoder. Klubben växer snabbt med klienter och nya vänner medan FDA (Food and Drug Administration) och läkemedelsindustrin drar igång ett krig mot Ron. I DALLAS BUYERS CLUB följer vi Ron Woodroofs kamp för att överleva, för värdighet och acceptans. En kamp som varade fram till 1992 när han dog i AIDS, sju år efter han fått sin diagnos. A-märkt film.

Pojkarna, V8463                                                                                       
Från 14 år, 106 minuter
När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Filmen bygger på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman med samma titel. Även som Läs en film.
 
Boys, V8137
Från 13 år, 78 minuter
15-årige Siegers mamma har dött och han bor med sin pappa och äldre bror, som båda sörjer mamman på olika sätt. Sieger är känsligt sinnad och medlem i friidrottslaget där han deltar i stafettlaget i de nationella mästerskapen. Med i samma lag är också jämnårige Marc, som är betydligt mer utåtriktad och oförutsägbar, men som kommer allt närmare Sieger på ett sätt som utvecklas mot mer än vänskap. När Sieger börjar dejta Jessica står han inför en ensam och hjärtskärande kamp med sina känslor. Den vackert berättade och sällsynt tonsäkra filmen om en ung mans kärlek och känslor har hyllats av kritiker och publik över hela världen. Svensk premiär på BUFF - Barn och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, mars 2015
 
Torka aldrig tårar utan handskar, 3 delar. V7949
Från 15 år, 174 minuter
Serien skildrar 1980-talets Stockholm där homosexuella har börjat resa sig för ett liv i frihet. Rasmus lämnar småstaden och trångsyntheten i värmländska Koppom - och flyttar till Stockholm där han lär känna den världsvane Paul som tar honom under sina vingar. Genom Paul möter Rasmus kärleken i Benjamin som är Jehovas vittne. Det unga paret är lyckligt men så plötsligt börjar unga män insjukna, magra av, tyna bort och dö. Paniken är nära och rädslan stor. Det är Guds straff, det är straffet för synden. Jonas Gardell har skrivit en dramaserie om frihetslängtan, kärlek och sorg.  
 

Dokumentär och novellfilm

 
För dig naken, V7836
Från 16 år, 74 minuter
För dig naken är en hudlös och nära skildring av konstnären Lars Lerin och hans sökande efter kärlek. Om svårigheten att träffa någon och att verkligen bli kär igen efter brustet hjärta och många år av alkoholmissbruk. Om mängder av kontaktannonser och blinddates som slutligen sammanförde honom med Manoel Marques (Junior) från Brasilien. De kan inte kommunicera med varandra och kommer från två vitt skilda världar, men Lars är trött på att leta efter den rätte. Kan man bestämma sig för att bli kär? Och hur lär man sig att älska, inte bara någon annan utan även sig själv? Regissören Sara Broos är Lars Lerins guddotter och följer nära deras relation från det första trevande mötet på Arlanda. För dig naken är en humoristisk och intim kärlekshistoria med en mörk underton, om att våga möta en främling och stå naken inför den andre med alla sina fel och brister. Filmen utsågs till bästa svenska dokumentärfilm på Göteborg International Film Festival 2012.
 
En vanlig fucking människa, V8323                                                         
Från 13 år, 53 min
Sam har alltid vetat att han är en pojke. När han var liten blev han förvånad när han förstod att folk trodde att han var en flicka. Sedan dess har han fått kämpa för att förklara och få folk att förstå vem han verkligen är. En vanlig fucking människa är en film om allas rätt att vara sig själva. Det är en berättelse om en ovanligt stark familj som kämpar mot människors fördomar. I filmen får vi följa Sam från barndomen till studentexamen. Under den tiden går han igenom en operation och får testosteroninjektioner för att få en kropp som han känner igen sig i. Men folk ifrågasätter ständigt hans identitet, något som gör Sam riktigt arg. - Jag är bara en vanlig fucking människa! Lästips: Camilla Gisslow, mamma tilll Sam, har skrivit boken "Jag har ingen historia, jag har ett liv!". En bok baserad på ett livsöde om en ung transsexuell i ett samhälle utan kunskap eller förståelse, men där stöd och acceptans kan skapa livskraft att våga vara sig själv trots allt.
 
Mamma vet bäst, V8498                                                        
Från 13 år, 13 minuter
Mamma vet bäst är en finstämd och sevärd film om relationer och att komma ut som homosexuell. Mor och son har ett förtroligt samtal under en bilresa efter mammans första möte med sonens pojkvän. Ett samtal som inte riktigt blir som de tänkt sig. Regissören Mikael Bundsen vill ge unga homosexuella en positiv och mer nyanserad bild av hur det är att leva som öppet homosexuell. Mamma vet bäst spelades in under en kväll och har en avskalad form med en tät dialog
 
Du ska nog se att det går över, V6045
13 år, 74 minuter
Det var när My blev kär i Scully i Arkiv X som hon förstod att hon gillade tjejer. Tre svenska flickor berättar öppenhjärtligt om sin homosexualitet i en dokumentärfilm full av humor, svärta och musik. Det handlar om tonårstidens omtumlande känslor kring kärlek och identitet men också om utanförskap, rädsla och ilska samt det mod som ibland krävs för att ställa sig upp och berätta vem man är. "Fucking Åmål - fast på riktigt" (Aftonbladet). På dvd-n ligger långfilmen "Väninnor" som extra bonus.
 

Film från UR

 
Pridepremiär i Ukraina U104084-01
Från 19 år, 47 minuter
Att vara homosexuell i Ukraina kan innebära att man blir arresterad eller vräkt. Tim och Nicolaas från Holland reser dit för att vara med i förberedelserna inför landets första Gay Pride. Trots säkerhetsåtgärder och hemlighetsmakeri ställs paraden in i sista stund eftersom homofoba motdemonstranter går till våldsamt angrepp mot Pride-deltagarna. Tim och Nicolaas intervjuar gay-aktivister, gay-motståndare och människor de möter på gatan för att ta reda på hur homosexuellas situation ser ut och vilka uttryck homofobin tar sig.
 
Ramp : Heterosexualitet U101696-01                                                         
Från 13 år, 28 minuter
Om heterosexualitet som sexuell läggning jämte homo- och bisexualitet. Hip-hopartisten och radioprofilen Melinda Wrede delar med sig av sina erfarenheter av att först leva som heterosexuell för att vid 27 års ålder bli kär i en tjej och sedan dess leva i lesbiska förhållanden. Vilka likheter och skillnader finns det? Hanne som vuxit upp med enkönade föräldrar får hjälp av Inti Chavez Perez med att ifrågasätta Skånetrafikens stränga regler för familjerabatter. Panel: komikern Nour El-Refai och sexualupplysaren Luis Lineo. Programledare: Nisse Edwall.
 
Ramp : Homo- och bisexualitet U101696-02                                               
Från 13 år, 28 minuter
Hur är det att vara homo- och bisexuell? Före detta friidrottaren Peter Häggström berättar hur han upptäckte att han var homosexuell, om den långa tiden innan han vågade komma ut och om svårigheterna att vara homosexuell i idrottsvärlden. Reportern Inti möter Rebecka som tycker att homo- och bisexuella är alldeles för osynliga i reklam och media. Hon stör sig på att den könsneutrala GB-gubben gått och gift sig och blivit hetero. Intis uppdrag blir att konfrontera GB - förklädd till GB-gubbens riktiga pojkvän. Panel: komikern Nour El-Refai och sexualupplysaren Luis Lineo. Programledare: Nisse Edwall.
 
100 frågor om sex, U105001 Hela serien                                
Från 13 år, 1 minut
Psykologen och sexualupplysaren Reyhaneh Ahangaran svarar på frågor.
 
Ditt förakt, min vardag, U104173 Hela serien
Från 19 år, 24 minuter
 För 15 år sedan lämnade Bienvenido Flores Ecuador för att leva som öppet homosexuell i Sverige. Idag arbetar han frivilligt och på egen hand för att förbättra EU-migranternas livssituation. Vi möter honom på gatorna när vakter vill köra bort tiggare och i domstolen tillsammans med rumänska Viorica som bor i ett skjul i skogen. Men rollen som hjälpare på egen hand gör också Bienvenido sårbar och att vara homosexuell gör det knappast lättare. Homofobi är ett problem han möter varje dag.
 
Att komma ut som tonåring, U104370-01
Från 19 år, 47 minuter
Genomsnittsåldern för att komma ut som homosexuell i England är 15 år. Även om man är trygg i sig själv och är säker på sin sexualitet så kan man tvingas hantera andras fördomar. Vi möter fem ungdomar som kommit ut och berättar om sina upplevelser. Bland dem pratar vi med 14-åriga Cariad, som nyligen kommit ut, men som vetat om att hon varit lesbisk sedan hon var 9 år. Hon har mobbats i skolan, men också bidragit till att fler vågat komma ut.
 
USA med Lisa Ling : Gay rodeo, U104439-07
Från 19 år, 40 minuter
Lisa Ling undersöker hur det är att komma ut som gay i vilda västern. För många är gay rodeo förknippat med friheten att få vara sig själv. Will drog sig länge undan eftersom han var rädd för att andra människor skulle prata bakom hans rygg. Han hade familj och tre barn när han 32 år gammal bestämde sig för att berätta för sin fru att han är homosexuell. Familjen hade svårt att acceptera och de tappade kontakten. Efter många år skall de nu vuxna döttrarna komma och titta på när deras pappa tävlar i gay rodeo.

PK-mannen : Ibland skrattar jag åt bögskämt, U104608-04                         
Från 13 år, 14 minuter
Musse Hasselvall hälsar på hos sin kompis Apollo för att reda ut en gammal konflikt. Apollo ville börja träna MMA och Musse tyckte att han skulle komma ut som homosexuell på klubben innan han började träna. Apollo tog illa upp och Musse försöker förstå varför. Han åker också till Göteborg och träffar Caroline Eriksson som är funkisaktivist och queer. De pratar heteronorm och hur den även begränsar homosexuella. Anna Adeniji förklarar vad heteronorm är.
 
HBTQ i ungdomsboken, U104921-01
Från 19 år, 23 minuter
Samtal mellan författarna Sara Lövestam och Sebastian Lönnlöv om homosexuella karaktärer i ungdomsböcker. Behöver det vara någon skillnad mellan homosexuella och heterosexuella karaktärer? Här diskuteras bland annat att fiktiva karaktärer kan fungera som förebilder. Moderator: Erik Titusson. Inspelat på Bokmässan den 24 september 2015 på Svenska Mässan i Göteborg. Arrangör: Lilla Piratförlaget och BTJ Förlag.