Artikeln som PDF: Adaptiv stream

 

Adaptiv stream

Adaptiv stream är när själva spelaren automatiskt väljer lämplig bitrate (kvalitet) vid uppspelning av filmen, baserat på klientens nu tillgängliga kapacitet.

 

Det gör att användaren inte själv behöver välja bitrate samt att tillfälliga, eller permanenta kvalitetsproblem i Internet/nät-kapacitet kan maskeras genom att spelaren väljer en lägre kvalitet.

 

Tekniken fungerar på såväl datorer som på mobila enheter. Undertexter hanteras på ett nytt sätt. SLI.SE kommer automatiskt att konvertera dina textfiler så att de fungerar på alla enheter utan att du behöver göra någonting. Enda kravet är att undertexter fungerar idag, dvs. .tt eller .smi. Vi kommer också att införa stöd för .srt under hösten 2016, något som det idag saknas stöd för.

 

Idag kör SLI.SE sk. statisk stream, dvs. man väljer en kvalitet och den används under hela uppspelningen. Vi kommer även att i fortsättningen att ha stöd för statisk stream.

 

För de filmer SLI.SE misslyckats med att konvertera till adaptiv stream eller för de fall att er streamserver inte kan hantera adaptiv stream, kommer statisk stream att användas. SLI.SE kommer att ha stöd för statisk stream även i framtiden.

 

 

Statisk stream vs. adaptiv stream

Om du verkligen vill fördjupa dig i tekniken mellan olika sätt att hantera streaming samt förstå varför en film buffrar kan vi rekommendera denna artikel som finns på vår hemsida;

 

http://sli.se/foretaget/om-oss/om-filmen-buffrar/

 

 

Majoriteten av filmer blir adaptiva

Hela UR:s utbud, SLI Plusutbud, SLI fria utbudet kommer i sin helhet att finnas som adaptiv stream.

 

 

Egeninköpta filmer konverteras förutsatt att;

 

  1. Vi har filerna (undertexter och streamfiler) hos oss. Kör ni streaming själva så måste alltså filerna laddas upp till oss, mer om det under rubriken ”Om du kör egen streamingserver”.
  2. Det finns minst ett utförande som är av typen MP4
  3. Metadata beskriver en film, i en fil, men möjligen i olika upplösningar

 

Tumregeln: En streamfil (innehåll) per artikel, utförandena beskriver olika text- och bitrate-varianter

 

 

Filmer kommer inte att konverteras om;

  • Filmen är avsnittsindelad
  • Det är en ljudstream
  • Det saknas utförande med MP4

 

Det kommer att uppstå fel/problem om;

 

Själva innehållet i de utföranden du har på artikeln skiljer sig åt

Ex. Svensktalat och Engelsktalat utförande finns (olika streamfiler). SLI.SE kommer då att välja ett av dessa alternativ slumpmässigt och konvertera.

 

Fysiska film-filen eller undertext-filen innehåller fel

Tumregeln är att om filmen fungerar idag på SLI.SE, då ska den gå att konvertera till adaptiv. Det kan dock finnas enstaka fall där streamfilen eller undertextfilen inte är i ett format som kan hanteras eller innehåller felaktigheter.

 

”Omöjliga beskrivningar” av film, ex;

– du har utföranden med olika innehåll

– du blandar utföranden med bränd text och med textfiler

– du har utförande som saknar, eller har felaktiga metadata, t.e.x bitrate

 

När fel inträffar kommer du att lätt se detta under ”Administrera” på SLI.SE. Du får också information om varför konverteringen har misslyckats vilket gör det enklare att åtgärda.

 

 

När något går fel, för det gör det säkert förr eller senare…

Ingen fara! Filmen kommer att fungera precis som tidigare, dvs. med statisk stream.

 

Du kan i lugn och ro fixa problemet genom att t.ex. ändra metadata eller ladda upp en ny fil och försöka igen. Fungerar inte konverteringen så får du meddelande om detta på ”Administrera” på SLI.SE och kan senare göra ett nytt försök.

 


Filmer med ”bränd” text, dvs. undertexten ligger i filmfilen

Spelaren på SLI.SE hanterar en film med en bränd undertext på samma sätt som att det inte finns någon text. Så presenteras filmen i spelaren eftersom användaren inte kan välja/välja bort text – den är ju inbränd!

 

Har du idag två utföranden, ett med bränd text och ett utan, då inträffar fallet ovan ” Själva innehållet i de utföranden du har på artikeln skiljer sig åt” – dvs. ett slumpmässigt utförande väljs. Lösning: ta bort det otextade utförandet eller förhindra att filmen konverteras.

 

 

Förhindra att specifik artikel konverteras till adaptiv stream

Om du inte vill att en artikel/film ska konverteras till adaptiv stream, kanske pga. av att ni har olika talade språk (innehåll) på samma artikeln kan ni enkelt förhindra att detta sker.

 

Gå in på artikeln i Spider och lägg till Data av typen ”Adaptiv streaming (0=Nej)”, ange värdet ”0” i text på själva artikeln (inte på resp. utförande) samt spara artikeln så att senast-ändrad-datum på artikeln ändras till nu.

 

 

Lägga in nya filmer i Spider

Du lägger in filmer på precis samma sätt som tidigare med egentligen bara en skillnad. Nu finns bara behov av ett utförande med den högsta kvaliteten du har tillgång till eftersom systemet nu automatiskt kommer att skapa lägre kvaliteter.

 

Precis som tidigare behöver du ett utförande per möjlig undertextversion. Behov av ett ”otextat” utförande finns inte, så har du t.ex. bara en Svensk undertext och en originalfilm på 720p räcker det med att lägga in bara detta utförande.

 

Filmen kodas om automatiskt så fort en ledig kodnings-server är ledig, förutsatt att metadata och filerna (filmen och undertexter) finns på plats, samt att du har minst en server under ”Administrera” som är kapabel till adaptiv stream. Kör du stream via SLI.SE så har vi redan ställt in detta åt dig.

 


Administrativt gränssnitt för adaptiv streaming

Du har ett gränssnitt för adaptiv streaming där du ser nuvarande status. Du når gränssnittet på SLI.SE under ”kugghjul / Administrera / Adaptiv stream”.

 

Du ser här bl.a. information om vilka filmer som inte är adaptiva och ev. misslyckade konverteringar.

 

Om du klickar på den blå siffran får du ytterligare information om varför konverteringen inte har fungerat. Vanligast är att filer som beskrivs i metadata i Spider helt enkelt inte kan hittas. Filnamnet kanske är felstavat eller finns på en annan plats.

 

Varje typ av konverteringsfel har en felkod, och på sidan kan du läsa mer om resp. felkod så att du lättare kan ta ett beslut om vad som behöver göras för att framgångsrikt konvertera filmen.

 

Det finns också fall där konvertering har misslyckats pga. av ”internt fel på SLI”. De fallen undersöker vi och åtgärdar åt dig.

 

 

Verktyg som kan hjälpa dig

Handbrake är ett verktyg som fungerar både på PC och Mac där du enkelt kan konvertera från ett format till ett annat (ex. vis WMV till MP4).

 

Subtitle Edit är ett program där du kan göra undertexter och även konvertera mellan olika format. En guide hur du använder verktyget för att konvertera till .tt-format som SLI.SE förstår från de flesta andra format finns att läsa på vår hemsida; http://sli.se/foretaget/kundzon/dokumentation/undertexter-i-play/

 

FileZilla är ett av många alternativ till FTP-klienter som finns. FileZilla underhålls väl med många uppdateringar och är enkelt att använda.

 

LFTP är ett program i Linux som du kan använda för att synkronisera filer mellan din server och en externt ftp-server.

 


Om du kör egen streamingserver

Idag synkroniserar du filer från Utbildningsradion. När ni går över till adaptiv stream måste du också synkronisera med våra lagringsytor för att få filmerna i adaptivt format.

 

Man skulle kunna tänka sig att man inte behöver synkronisera med UR längre, men tyvärr är det inte så.

 

Orsaken är att när filmen inte finns som adaptivt änne, t.ex. när filmen är helt ny, eller när filmen ska kodas om (någon har tryckt ”spara” i Spider, eller en automatisk import från KDB har skett där UR har förändrat metadata, då är det signalen för våra servrar att ”nu ska filerna kodas om”.

 

Under tiden detta sker faller SLI tillbaka till statisk stream (annars skulle ju vi ju riskera att folk som tittar på film mitt under uppspelning inte kan titta längre pga. att filerna byts ut under uppspelning).

 

Så om du vill undvika att filmer blir otillgängliga under tiden filmer ligger i kö för att kodas om så krävs även de statiska filerna.

 

Det här gör förstås att lagringsutrymmet som krävs ökar jämfört med statisk stream. Vi använder just nu ungefär dubbelt så mycket lagringsutrymme jämfört med tidigare. Över tid kan det komma att ändras i takt med att bättre originalfilmer görs tillgängliga.

 


Komma igång med egen adaptiv streaming

1. Tillgängliggör filer

För att komma igång med adaptiv stream krävs att dina inköpta filmer som du lägger upp i din egna server även läggs upp hos oss så att det finns originalfilmer att konvertera från. Kontakta support@sli.se om du inte redan har ett konto hos oss för sk. backup-streaming. Om du redan idag har använt oss som backup när er egna server har problem behöver du bara se till att samma innehåll som finns på er egna server även finns hos oss.

 

2. Ange konfigurationsinställning

OBS! Det är verkligen viktigt att du har gjort steg 1 innan du gör detta, annars kommer du att få göra om väldigt många filmer.

 

På SLI.SE, under ”kugghjul / Administrera / Streamservrar”, lägg till följande;

 

IP/Hostname: stream4.sli.se

Svart-IP: stream4.sli.se

Typ: MP4

Adaptiv: Ja

 

Nu vet SLI.SE att du har minst en adaptiv server vilket är ”startskottet” för våra encoders att börja konvertera era filmer.

 

3. Förbered din(a) streamservers för att fungera med adaptiv streaming

Förutom det uppenbara att du måste ha plats för de extra filerna så krävs några inställningar i Wowza för att det hela ska fungera.

 

  1. a) Uppdatera till senaste Wowza version
  2. b) Logga in i grafiska gränssnittet, gå till Server / Users, välj den användare du är inloggad med och ange ”Allow access to advanced properties and features”, logga ut och logga sedan in igen.
  3. c) Skapa en ny application som heter ”adaptive” och som pekar på en ny tom mapp utanför den mapp du idag använder för statisk stream. Se till att kryssrutan under ”Closed Caption Sources” som heter ”Timed Text (TTML / DXFP) file” är ikryssad.
  4. d) Klicka på fliken ”Properties” på din adaptive-application och scrolla ned till ”Closed Captions” och aktivera ”cupertinoVODCaptionsUseWebVTT”. Spara och starta om servern.

 

När konvertering av dina filmer är klar, och du har synkat hem dom till den mapp du skapade i steg C (kontakta support@sli.se för inloggningsuppgifter för att synka hem adaptivt), behöver du på SLI.SE under ”kugghjul / Administrera / Streamservrar” kryssa i att din stream server nu klarar att hantera adaptiv stream.

 Dela artikeln om du gillade den!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on StumbleUponEmail this to someone