Nu lanserar SLI det nya digitala språkverktyget SLI Språk. En plattform som förser språk­lärare med löpande nyhetsartiklar och filmer till undervisningen.

– Det är en dröm för oss lärare som har svårt att få tiden att räcka till, säger spansk- och engelskläraren Noelia Martel Quintana.

Plattformen e-Språk har försett lärare och elever med digitalt material för undervisning i franska, tyska, spanska, engelska och svenska som andra språk sedan år 2003. Men i september 2016 köpte SLI den svenska rätten till allt material som tidigare lanserats under etiketten eSpråk och som från och med årsskiftet har bytt namn till SLI Språk.

Förutom ett arkiv på över 30 000 artiklar som övertagits från föregångaren kommer SLI Språk att lansera fem aktuella nyhetsartiklar i veckan och en film per månad för respektive språk. Allt material är hämtat från verkliga händelser i respektive land och klassificerade efter svårighetsgrad för eleven. Eleverna når innehållet via en kod som delas ut av läraren och kan sedan välja och vraka under kategorier som ekonomi, miljö, sport och kultur.

Noelia Martel Quintana är lärare i spanska och engelska på Polhemsskolan i Lund, där eSpråk varit en given del av undervisningen i snart fem år. Ett av målen i språkämnena är just att ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i realia. För Noelia är därför den löpande uppdateringen av aktuellt material på sajten till stor hjälp.

– För mig är det ovärderligt att inte behöva leta upp aktuellt material på egen hand. Jag rekommenderar alla lärare att testa detta roliga och tidssparande verktyg, säger Noelia Martel Quintana.

Även av eleverna har eSpråk mottagits med stort intresse.

– Eleverna älskar det eftersom de själva kan välja efter egen kunskapsnivå och personligt intresse. När materialet är hämtat direkt från verkliga livet, växer dessutom deras motivation till att vilja lära sig språket på riktigt. Det är häftigt! säger Noelia Martel Quintana som välkomnar den nya mer användarvänliga plattformen.

– SLI Språk har samma innehåll som eSpråk men i en helt ny förpackning, designad som en riktig nyhetssajt. Materialet blir nu än mer inspirerande och lättillgängligt– både för elever och lärare vilket känns väldigt roligt och spännande, säger Måns Larsson, vd på SLI.

Varje vecka kommer fem nyhetsartiklar på respektive språk, samt en film i månaden.

 

Läs mer om tjänsten på: sli.se/sprak