Filmtips

 
Typiskt tekniskt F-3
Vad är typiskt för teknik? Jo - att nästan allting är teknik. Alla saker som människan har skapat för att uppfylla ett behov kallas för teknik, och i den här programserien undersöker vi allt från teknik i våra kläder till tekniska storheter som datorn och hjulet. Typiskt teknik fokuserar på kopplingarna mellan teknik, samhälle, människa och miljö och vill verka för ökad förståelse av begrepp och sammanhang. 
 

 MIK och källkritik

 
Skolverket har samanstält många bra länkar till sidor där du och dina elever kan arbeta med MIK och källkritik.

Här ser du även några av de filmer vi själva valt att köpa in:
Falska Nyheter
Hashtag
- Världen online
- DeepFakes
 

Robotar och programmering

 
Det finns tre typer av robotar att låna. Bluebot, Edison V2 och MicroBit. 

Nu till höstterminsstart kom NE digitala läromedel ut med kursen Programmering åk 1-9.
Här finns information om ”våra” robotar och övningar för bland annat MicroBit.

programmera mera lektionstips
är en serie från UR som väder sig till pedagoger som undervisar på Låg och mellanstadiet.

 

Skrivstyrka

 
Många ungdomar känner sig obekväma att uttrycka sig i skrift och vet inte vad som krävs för att förmedla rätt budskap och sin egen kunskap i mer formella sammanhang. Därför storsatsar nu UR på att hjälpa lärare och elever att hitta större skrivstyrka. Den motiverande serien Skrivutmaningen visar kopplingen till skrivförmåga i livet efter skolan och i Skrivjouren får vi konkreta tips på hur man löser olika skrivproblem. 
SLI - Home | Facebook

Plugg och studieteknik

 
Orka plugga är en satsning om studieteknik från UR, med pluggtips från både lärare och elever. Här hittar du tips på strategier och metoder som hjälper dig att träna minnet, förenkla läsningen, felsöka i matten och förstå kunskapskraven. Du hittar också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga.

EDUFLIX

 
Eduflix är svenskproducerade kortfilmer som följer läroplanen. De kan användas i olika utbildningsmoment, alltifrån introduktion till repetition. I dagsläget finns ett trettiotal filmer i sortimentet och de fylls på vartefter produktionerna blir klara. Filmerna finns tillgängliga i en svensk version och en engelsk version.
 

Nyanländas lärande

 
Resurser:
UR Språkplay
Studiestöd på modersmål
Studi.se

Programtips:
Våga snacka H GY
Nyanländ VUX SFI
Bästa babblet H GY
Sluka svenska M
Fatta historia
Svenska till varje pris  VUX SFI
Vad gör jag nu? F L
 

Nyheter från Eduklips

 
Eduklips erbjuder ca 350 korta utbildningsklipp – ett viktigt verktyg för lärare och elever för att kunna introducera, inspirera, förklara eller repetera något, även när tiden är knapp.
Länk till katalog