Vi lär oss om: Sveriges träd


Vi lär oss om: Sveriges träd

 

Det här är en film för elever i låg- och mellanstadiet när de ska lära sig om växter i närmiljön, i ämnet biologi.

Träd finns överallt runt omkring dig. I den här filmen går du igenom vad ett träd är för något. Samtidigt lär du dig om några av de vanligaste träden som vi har i Sverige, som björk, en och gran. Du lär dig hur de ser ut, var de växer och vad man använder dem till. Vi lär oss om: Sveriges träd lär eleverna också begrepp som stam, gren, trädkrona och kotte.
Våra ordspråk


Våra ordspråk


En serie utbildningsklipp om ordspråk för elever i låg- och mellanstadiet.

Visst känns det igen, men vad är ordspråk och vad betyder de? Ordspråk är gamla och finns i alla språk och länder. Några ordspråk är globala medan andra är unika för ett land, språk och dialekt.

Varje utbildningsklipp innehåller ett ordspråk. Vi får veta ursprunget och betydelsen. Barn funderar och resonerar kring dem och Herr Vetson ger oss klara besked.

Du Våra ordspråk i Mediekatalogen!

 

Svensk folktro: Våren


Svensk folktro - Våren


I denna film, om svensk folktro under våren, får vi veta en hel del om påsken och om fastlagstiden.

Vi får veta varför vi fortfarande idag klär ut oss till påskkäringar. Vi får höra om varför vi tänder stora eldar, både till påsk och Valborgsmäss. Och inte minst tar vi oss tillbaka nästan 200 år i tiden och tittar in i en herrgård för att se och höra hur folktron påverkade barn och vuxna på den tiden. Man förbereder påskens firande och får höra om häxorna som flyger till Blåkulla.

Du hittar Svensk folktro - våren i Mediekatalogen!

 

#vembryrsig


#vembryrsig

 

Ny serie för åk 3-6 för att förebygga våld, som barn och unga möter i skolan och på nätet.

Filmerna syftar till att öka medvetenheten om vad våld är samt vilka konsekvenser våld har och att vi alla kan göra något för att minska på våldet. I materialet ingår också en omfattande lärarhandledning. Filmerna innehåller dramatiserade scener utifrån olika teman. Målgrupp: Från 9 år.

#vembryrsig hittar du i Mediekatalogen!

 

Cirkusdeckarna


Cirkusdeckarna lättläst


Fyra nya lättlästa titlar för årskurs 2 - 4 inköpta i gruppuppsättning.

Nu kan hela klassen läsa Cirkusdeckarna som löser mysterier på sin cirkusturné runt i Svergie. Ett flertal av böckerna finns i klassuppsättning och nu kompletteras utbudet av lättlästa versioner som Cirkusdeckarna och mobilmysteriet, Cirkusdeckarna och skolmysteriet, Cirkusdeckarna och godismysteriet samt Cirkusdeckarna och soptippsmysteriet.

Läs mer och boka här.

Djurens anpassningar
 

Corona - vad hände med miljön?

 

Se vad som hände med miljön under tiden Coronaviruset stängde ner världen.

Under cirka åtta veckor förändrades världen då flyg stoppades, fabriker stängdes och många människor befann sig i hemkarantän. Rapporter strömmade in om förändringar i miljön. På satellitbilder så började haven se rena ut, I Katmandu kunde man för första gången på länge se Mount Everest. På satellitbilder från Kina minskade luftföroreningar på ett dramatiskt sätt. I Indien tog djuren över gatorna.

Utbildningsklippet Corona - vad hände med miljön? hittar du i Mediekatalogen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Prenumerera på vårt Nyhetsbrev


Varje månad informerar vi i vårt Nyhetsbrev om vad som är på gång!

Vi delar med oss av nyheter – stora som små inom film, böcker, teknik och skola. Du anmäler dig för att få vårt nyhetsbrev längst ner på hemsidan eller som inloggad i vår Mediekatalog under Inställningar. Du kan också anmäla dig i vårt Arkiv för Nyhetsbrev, där du också hittar våra tidigare utgivna utskick!

Vi finns också med våra nyheter på Facebook, Twitter och Youtube, följ oss även där!

Nyheter


Nyheter


Här hittar du ett blandat utbud av inköpta filmer och böcker, sorterade i nyhetsordning.

Nya filmer

Ny litteratur

Adults in the room
 

Adults in the room

 

Filmen skildrar EU-spelet om den grekiska skuldkrisen 2010. Filmen tydliggör hur det ekonomiska maktspelet både blir personligt, politiskt och ideologiskt.

Låna till lånen eller sätta hela landet i konkurs – hur ska Grekland räddas? Adults in the room är ett fascinerande politiskt drama om maktspelet i EU under greklandskrisen. I kölvattnet av börskraschen som startade i USA 2007 är Grekland 2015 ett land på ruinens brant. Bakom lyckta dörrar försöker landets finansminister Gianis Varoufakis rädda vad som räddas kan genom hårda åtstramningsförslag. Allt för att Grekland inte ska knuffas ut ur EU och ned i en evig skuldfälla.