Välkommen till AV-Media Kronobergs mediekatalog SLI!

Här kan du skapa ditt konto, ge dina elever tillgång till strömmande media och använda våra länslicenser. Du kan spara sökresultat och favoriter, administrera elevkonton och få tips om ny film. Manual finns här. Med Klipp- och delningsverktyget kan du göra klipp och frångå åldersklassificeringen. Eduklips utbildningsklipp är en ny typ av film: 2-7 min långa filmer för grundskolan och gymnasiet, kopplade till läroplanen. På sid 3 i bildspelet finns manualer och temablad. UR Samtiden är t ex filmade föreläsningar. Välj sökfiltret UR Samtiden för att få med programmen när du söker. SLI-appen fungerar inte med iOS 11. Använd istället webbsidan i väntan på den nya appen.

Rutiner vid registrering: Här finns enkla instruktionsfilmer om kontoregistrering och administration av konton. Våra rättigheter gäller inom Kronobergs län.

Våra öppettider i julhelgen: Vi har öppet som vanligt t o m 19/12. Efter juluppehållet öppnar vi 2/1. Mediekatalogen är öppen hela helgen!


Se aktuell information om driftsstörningar här.

Spelfilmstips: Livet är underbart


Filmklassiker och klassisk julfilm med James Stewart i huvudrollen, nominerad till 5 Oscars 1946. Filmen är restaurerad i HD-kvalitet. Hela livet har George ställt upp för människorna i sin hemstad och sina närstående. Nu är det julafton. George har gjort ett oförlåtligt misstag och tror att han förlorat allt. Enda utvägen verkar vara att ta sitt liv. Då sänder Gud ängeln Clarence till jorden för att övertyga George att han trots allt har mycket att leva för. Uppdraget ser ut att misslyckas, slutligen ger han George chansen att se hur det skulle gått för människorna i staden om han aldrig blivit född. 

Till filmen
 
Våra inköpta spelfilmer och dokumentärer, sorterade i nyhetsordning

 

Julfilmstips: Tomtens historia - Gårdstomten och Jultomten  


Traditioner förändras hela tiden! Först hade vi den riktigt gamla gårdstomten som är känd sedan medeltiden. Han var liten och grå, hjälpte till på gården och skänkte den lycka. Men fick han inte sin gröt eller om gårdens folk inte gjorde sitt arbete kunde hemska saker hända! Ett mellanspel var julbocken som delade ut julklappar. Den röda jultomten gjorde entré på 1800-talet och fick låna namnet från folktrons gårdstomte. Den röda tomten jobbar en dag om året och kräver att alla varit snälla! Fler tips om hur och varför vi firar jul och nyår finns i temabladet Jultid.

Till filmen
 

Våra inköpta filmer, sorterade i nyhetsordning


 


Teknikutlåning: Microbit

Micro:bit är ett mikrokontrollerkort, en liten dator utan eget operativsystem. Kortet är utrustat med 25 LED-lampor, knappar och sensorer. Genom att använda mjukvaruplattformen Make code, makecode.microbit.org på dator, platta eller mobil kan kortet programmeras att utföra olika händelser. Koden överförs via USB eller Bluetooth. Kortet kan samverka med andra elektroniska komponenter. Låna Microbit 10 st eller Microbit 20 st.

Vi kör teknikrundan med vår AV-bil varje tisdag, levererar och hämtar i retur. Beställ senast fredag kl 15 för leverans kommande tisdag, lånetid 2 veckor.

 

Se all teknik du kan låna gratis
 
Eduklips - korta utbildningsklipp för grundskolan och gymnasiet

Eduklips är korta utbildningsfilmer, 2-7 min långa. Klippen har relevant innehåll för grundskolan och gymnasiet, med koppling till läroplanen. I mediekatalogen finns 293 klipp och nya klipp tillkommer varje terminsstart. Klippen kan du spara som favoriter och dela. Använd gärna klippen för att introducera, inspirera, förklara och repetera! 

Se alla klippen

Gallring av film 31 december 


31 december är det många licensrätter som löper ut, för våra inköpta filmer och program från UR. Alla artiklar som tas bort har ett slutdatum i mediekatalogen SLI, under rubriken Tillgänglig. Ett av kriterierna för att filmer utgår är att de har använts för lite. Passa på att jobba med de här spelfilmerna: Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk, Den andra systern Boleyn, Still Life, Mimi & Grigris, Girlhood, Klippet, Welcome och The Riot Club.